skip to main content

Нашата история

Как една организация успява да просъществува над 150 години? През десетилетията Cargill остава вярна на вижданията на основателя си У.У. Каргил: да се подпомага преуспяването на фермерите, да се свързват пазарите и да се предоставят на потребителите продуктите, които търсят. С годините навлязохме в тънкостите на това, как работят храните и земеделието, и направихме пробиви, които промениха всичко възможно.

Успоредно с преследването на нови възможности винаги правехме бизнес по отговорен начин, което ни караше да се чувстваме горди. Това е нещото, което ни обединява и ни кара да търсим начини да правим всичко по-добре с всеки изминал ден, за да можем и занапред да изхранваме света по един устойчив екологичен начин.

Интерактивна хронология

У. У. Каргил
1865 г.
Уйлям Уолъс (У. У.) Каргил става собственик на зърнохранилище в Коновър, Айова, намираща се в края на жп линията McGregor & Western Railroad.
Централният офис в Минесота през 1870 г.
1870 г.
У. У. Каргил основава централния си офис в Албърт Лий, Минесота, възползвайки се от развитието на Южната железница на Минесота.
Документ от 1880 г. за преместването в Ла Крос
1880 г.
След като премества дейността си в Ла Крос, Уисконсин, през 1875 г. У. У. Каргил разширява бизнеса си извън рамките на зърното, като търгува със стоки като въглища, брашно, фураж, дървен материал и семена, и инвестира в железници, земя, напояване и ферми.
Склад за съхранение на зърно, 1885 г.
1885 г.
У. У. Каргил и двамата му братя притежават или контролират повече от 100 склада за съхранение на зърно в цяла Минесота и двата щата Дакота, което възлиза на общ капацитет за обработка на зърно от над 1,6 милиона бушела.
Една Клара Каргил
1895 г.
Една Клара, дъщерята на У. У. Каргил, се омъжва за техния съсед от детинство Джон Макмилън в Ла Крос, Уисконсин, което официално свързва двете фамилии. През декември се ражда първият им син Джон Макмилън младши.
Джон Х. Макмилън старши
1912 г.
След смъртта на У. У. Каргил през 1909 г. Джон Макмилън старши поема управлението на компанията на своя покоен тъст. Вече разположена в Минеаполис, Минесота, дейността на компанията се обединява под ново име: Cargill Elevator Company.
Taylor & Bournique
1923 г.
Cargill придобива компанията Taylor & Bournique, фирма търгуваща със зърно, с офиси по протежение на Източното крайбрежие и служебна телеграфна комуникационна система. Придобиването на новата технология дава на Cargill съществено конкурентно предимство.
Логото на Cargill през 1930 г.
1930 г.
Cargill регистрира и приема сегашното си име. Корпорацията се ориентира към глобално разрастване, като установява малки офиси в Уинипег, Канада, Ротердам, Холандия и Буенос Айрес, Аржентина, които по-късно затварят поради избухването на Втората световна война.
Джон Х. Макмилън младши
1932 г.
Икономическите условия принуждават Cargill да предприеме съкращение на заплатите за цялата компания с 20%. Поради влошаващото се здраве на своя баща, Джон Макмилън младши става генерален директор на производството на Cargill.
Чанта за храни на Nutrena Mills
1945 г.
След Втората световна война компанията диверсифицира своята дейност, разширявайки бизнеса си с фуражи и храни чрез придобиването на Nutrena Mills. Cargill закупува и фабрика за преработка на соево брашно и маслодайни семена.
Аржентински обект за семена
1947 г.
След края на войната ръководството на Cargill решава отново да отвори офисите на компанията в Южна Америка. В Аржентина компанията стартира дейността си с хибридни семена.
TRADAX
1953 г.
За бизнеса си в Европа Cargill учредява отделна компания, известна като TRADAX. За да проучи почвата за подобно разрастване на азиатските пазари, компанията придобива Kerr Gifford, американски търговец на зърно, базиран на Тихоокеанското крайбрежие.
Отдел за изследователска дейност
1955 г.
Ученият от Cargill Джулиъс Хендел въвежда научни методи във фирмите на компанията, което довежда до развитието на централизиран отдел за изследователска дейност. В опитното стопанство на подразделението, изчисленията с помощта на ЕИМ правят революция в разработката на фуражи.
Ъруин Келм
1960 г.
След смъртта на Джон Макмилън младши, следващото поколение на фамилията се заема да назначи възможно най-доброто ръководство. Ъруин Келм става първият президент, избран без да е от фамилиите Каргил и Макмилън.
Уитни Макмилън
1977 г.
Уитни Макмилън става генерален директор на Cargill и контролира непрестанния растеж в световен план, засиленото взаимодействие с обществеността, първоначалните стъпки на компанията в развиващия се свят и създаването на нейната официална декларация за отговорно поведение.
Бразилски продукти
1988 г.
Портфолиото на Cargill от продукти и услуги се разширява съществено. Едновременно със зърното, фуражите, семената, маслодайните семена и меленето на царевица, дейностите включват химически препарати, какао, кафе, памук, яйца, торове, финансови услуги, брашно, сокове, малц, месо, меласа, фъстъци, нефт, свинско, домашни птици, каучук, сол, стомана, пуйки и вълна.
Сътрудници на полето
1999 г.
Cargill създават официална “стратегическа концепция“ и подобряват архитектурата на компанията, като реорганизират традиционните си отдели в 102 подразделения, насочени към клиентите, иновациите и производителността.
Диаграма на приходите
2003 г.
За първи път в историята приходите на Cargill надхвърлят 1 милиард щатски долара.
Продукти на Truvia™
2008 г.
Cargill представя натуралния подсладител Truvia™ (който се произнася „трувия“), подсладител със страхотен вкус и нула калории, получен от rebiana, тази част от листото на стевия, която има най-добър вкус.
Хранителни продукти на Provimi
2011 г.
Cargill значително разширяват своя глобален бизнес с храна за животни, като придобиват базираната в Нидерландия фирма Provimi и включват в продуктовото си портфолио премикси и добавки.
Жена със сено
2015 г.
Cargill отбелязва 150 години дейност за успеха и добруването на хората и организациите.